Wednesday, November 24, 2010

Silenci sobre el cementiri nuclear

Sota el títol

El govern espanyol posposa la decisió sobre el cementiri nuclear

Reus Digital parla aquí sobre les dificultats del govern central de pronunciar-se definitivament sobre el lloc on ha de parar. Es veu que serà una elecció política i no purament técnic.
I amb polítics que només pensen en les pròximes eleccions, com volen batre la desafecció dels votants?

Thursday, November 11, 2010

La sentència de l’Estatut

La revista Funció –Número 68, Tardor 2010– informa que hi ha una edició especial de la Revista Catalana de Dret Public (RCDP) centrada en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut de Catalunya. Una seixantena d’autors hi fan una primera valoració d’urgència del contingut. Segurament més facil d’entendre, més manejable i més entretingut que llegir totes les 880 pàgines de la sentència. La revista es troba aquí.

Saturday, November 6, 2010

50è aniversari de l'elecció de Kennedy

La setmana passada els Demòcrates als EUA van rebre una pallissa dura en les eleccions parlamentaries. EUA continua ser un país molt conservador. Fa 50 anys semblava que començava una època different: el 8 de novembre de 1960 una majoria dels votants va donar el seu suport a John F. Kennedy, Demòcrata i catòlic de 43 anys.

Aquell dimarts de fa 50 anys, gairebé 70 milions d’americans –més que mai– van participar en les eleccions presidencials. Va ser una nit llarga fins que se sabia el guanyador. John F. Kennedy era a Hyannis Port, la residència familiar a la vora de l’Atlàntic, i seguia la publicació dels resultats per cada estat federal a la tele. A les 4 de la matinada va anar a dormir. Al matí va rebre la notícia que amb la victòria a Califòrnia havia guanyat la presidència dels EUA. Tot i que aquest estat va anar finalment amb Nixon a causa d’un gran número de vots per correu, Kennedy havia guanyat amb la majoria dels electors. Nixon va guanyar més estats, però Kennedy va guanyar els estats més poblats. En total, Kennedy va rebre el 49,9% dels vots emesos – tan sols 113.000 vots més que Nixon. Va ser just. A Texas i Illinois hi va haver acusasions de manipulació dels resultats; no s’han aclarit mai totalment. Hi va haver judicis i s’havien comès errors, però no es van trobar manipulacions sistemàtiques. En la discussió pública no es va fer molt ressò de les accusacions de manipulació ja que Nixon oficialment no els compartia. Tot i així en el seu cercle privat es va queixar que els Kennedys l’havien robat la presidència. Però no veia cap opció de guanyar amb judicis i no volia causar una crisi constitucional que podia danyar la imatge dels EUA al món. Hi va haver un altre motiu: una investigació exhaustiva també hauria trobat manipulacions a favor dels Republicans. El 19 de desembre de 1960 Kennedy va rebre 303 vots dels electors –gremi que elecciona el president–, Nixon 219; i el 20 de gener de 1961 va començar la seva presidència dels 1.000 dies.

La vida cultural de Washington va canviar molt durant els anys dels Kennedy. Un esdeveniment molt especial va ser un concert de Pau Casals a la Casa Blanca, on ja havia actuat abans l’any 1904 davant del president Theodore Roosevelt. El català i antifranquista Casals s’havia oposat durant molt de temps d’actuar als països que reconeixien el règim de Franco. Kennedy li va demanar que actués en una recepció en honor del governador de Puerto Rico, on s’havia exiliat Casals. Casals qui apreciava Kennedy va assentir i amb 84 anys i per primer cop des de l’any 1938 va tornar a actuar als EUA. El 13 de novembre de 1961 hi va haver centenars d’invitats oficials a la Casa Blanca, com ara Leonard Bernstein, Aaron Copeland o Eugene Ormandy, i el concert de Casals es va transmetre per ràdio a tots els EUA.

Encara avui es venen CDs amb la música de la Casa Blanca dels Kennedy.

Molta informació sobre Kennedy es troba a les pàgines de la Biblioteca Kennedy a Boston, Massachusetts. A Berlín hi ha un museu dedicat a Kennedy.

La biografia estandard de JFK és Robert Dallek, An unfinished life: John F. Kennedy, 1917-1963, Boston, 2003.

La FOTO és de l'agost de 1963 i la va fer el fotògraf de la Casa Blanca, Cecil Stoughton.

(La informació per a aquest “post” ve en gran part de la biografia d’Andreas Etges, John F. Kennedy, Munich, 2003.)

Diumenge, 7 de novembre, El País va publicar aquest article sobre el tema.



Manifestació a Ascó


Trobareu més informació aquí